Elbilar står parkerade på rad i Norge

Världens största elbils-räckviddstest styrs upp med GroupTalk

feb 21, 2024

Läs mer om resultaten från elbilstestet här Testa GroupTalk gratis här

Samarbete genom Push to Talk mellan testförare och räddningsteam

"För att kunna hantera en grupp av vägassistansfordon och personal på ett effektivt och säkert sätt är vi beroende av en pålitlig och säker kommunikationslösning. Vi har använt GroupTalk Push to Talk tjänsten sedan 2018. Tjänstens tillgänglighet och flexibilitet är avgörande för vår verksamhet. Förutom våra dagliga arbetssysslor använder vi GroupTalk vid speciella tillfällen, såsom tester av elbilars väg- och räckvidd. För att hantera dessa tester använder vi GroupTalks flexibla licensmodell, vilket möjliggör kommunikation mellan testförare och vårt räddningsteam."

Säger Jan-Petter Schøyen, Driftledare NAF SOS Veihjelp AS.

Den 31 januari 2024 avslutade Norges Automobil-Förbund (NAF) sitt El Prix-evenemang, där de testade räckvidden för ett dussintals olika elfordon (EV).

El Prix beskrivs som världens största elbils-räckviddstest, detta hålls en gång på vintern och en gång på sommaren. Elbilarna testades på Norges vägar i temperaturer från -2° till -10℃ (14° till 28℉), med blåsiga och tuffa väderförhållanden.

När testet börjar på morgonen är elbilarna fulladdade och reser tillsammans samma dag, längs samma rutt, under samma förhållanden för rättvisa. För att mäta varje elbils fulla räckvidd körs bilarna tills batteriet är urladdat. Därefter får elbilarna assistans av SOS International Norge för att återvända till startpunkten.

För att arrangören och testförare ska kunna samordna, begära assistans och skicka rapporter till varandra under räckviddstesterna krävs en enkel och pålitlig kommunikationslösning. För att testförare och räddningsteam från SOS International Norge ska kunna arbeta säkert och effektivt måste testförare kunna kommunicera med räddningsteamet när batteriet är urladdat och assistans krävs.

Här kommer GroupTalk in i bilden. Genom att använda Push to Talk på sina smartphones kan alla inblandade i El Prix-evenemanget enkelt tala med varandra i grupper eller privat med ett enkelt knapptryck i GroupTalk appen. Användare av GroupTalk kan skicka textmeddelanden, dela statusar och sin GPS-position med mera.

Under elbil-testerna stal en nykomling uppmärksamheten, med en räckvidd som inte påverkades i samma utsträckning av de kalla förhållandena jämfört med andra elbilar. För att läsa mer om resultaten från testerna av elbilarna, klicka här.

Norges Automobil-Förbund (NAF) är den största intresse- och konsumentorganisationen i Norden, med närmare 500 000 medlemmar - motsvarande ungefär 25% av alla fordonsägare i Norge.

SOS International är en av de ledande assistansorganisationerna i Norden. Från larmcentraler i Danmark, Sverige, Norge och Finland tillhandahåller SOS International akut assistans över hela världen, dag som natt, året runt

Bild: 2024 Vinter El Prix / Källa: NAF