search and rescue sweden i olika bilder på sina sökinsatser

Search and Rescue Swedens sökinsatser med hjälp av GroupTalk

nov 14, 2023

Vill du veta mer om GroupTalk? Kontakta oss här GroupTalk som fallback lösning för holländska polisen, läs mer här

Search and Rescue (SAR) Sweden är en frivillig organisation som funnits sedan 2010

De är Polisregion Stockholms resurs vid efterforskning av personer som har försvunnit, är skadade eller befinner sig i riskfyllda miljöer, antingen frivilligt eller av misstag. De jobbar i det dolda och lägger all fokus på att rädda liv och bidra till ett säkrare samhälle.

SAR Sweden är i dagsläget cirka 70 medlemmar i föreningen som utbildas av Polismyndigheten, varav cirka 60 aktiva sökresurser. De har sökresurser som opererar från bilar, MC, fyrhjuliga motorcyklar, till fots med eller utan hund och med drönare utrustade med värmekameror.

SAR Sweden samarbetar med olika myndigheter, som polis, räddningstjänst, och andra frivilligorganisationer för att effektivt samordna och genomföra sina räddningsuppdrag. Alla eftersök leds av Polisen, det finns alltid SAR koordinatorer inne på polisstationen såväl som ute på den samlingsplats de upprättar för att samordna insatsen tillsammans med Polisen. De arbetar enligt polisens egna metoder och har särskilt utbildats för de räddningsinsatser som de deltar i. Det är alltid polismyndigheten som avgör om SAR Sweden ska larmas för att delta i insatserna. De är en så kallad FAS1 resurs, och andra sökorganisationer kommer oftast in när de har avslutat sitt uppdrag, den livräddande delen.

De grupper som tyvärr är överrepresenterade bland människor som försvinner är barn, personer med demenssjukdomar och personer som är suicidala. När personer försvinner krävs ofta stora räddningsinsatser för att genomsöka exempelvis skogar och vattendrag. Det krävs därför snabba och exakta insatser för att kunna hitta dessa innan det är för sent. Många gånger sker eftersökningarna nattetid, och en insats kan ta allt från någon timme upp till flera dagar.

Push to Talk i mobilen effektiviserar sök- och räddningsinsatser

Vi på GroupTalk värdesätter SAR Swedens arbete och tycker att de fyller en väldigt viktig funktion i samhället med sitt livsavgörande arbete och medmänskliga engagemang. Därför har vi på GroupTalk sedan 2019 sponsrat organisationen med GroupTalk tjänsten i samband med deras sök- och räddningsinsatser. 

“Med hjälp av GroupTalk tjänsten kan vi rädda liv på ett effektivt sätt samtidigt som vi kvalitetssäkrar våra sökinsatser! Med realtidsspårning och den kraftfulla Push to Talk funktionen möjliggör vi snabb och effektiv ledning.” 

Daniel Sandberg
Koordinator
SAR Sweden 

Med hjälp av GroupTalk tjänsten som är en molnbaserad Push to Talk (PTT) app och webbsida för Dispatcher / kommunikationscentral (KC) kan de resurser som ingår i sökinsatsen tala med varandra i grupp från sina smartphones, i så kallade talgrupper som är obegränsade vad gäller antal användare. GroupTalk appen skapar möjligheten för resurserna att med ett enkelt knapptryck i sin smartphone tala ut till alla som ingår i sökinsatsen. 

Genom vår enkla kommunikationslösning kan SAR Sweden sköta alla sökinsatser effektivt med kristallklart ljud och obegränsad räckvidd över de befintliga 3G / 4G / 5G mobilnäten.

SAR Sweden har sen 2014 varit utrustade av polismyndigheten med rakelterminaler (polisradio). Sedan 2019 har dock SAR Sweden använt vår Push to Talk (PTT) tjänst mestadels under sitt arbete. Detta för att med extra säkerhet realtids spåra sina resurser ute på fält. De anser även att arbetsprocessen kring att dela upp alla enheter i olika talgrupper är enklare med GroupTalk tjänsten för att kunna kommunicera obehindrat i grupp under insatserna.

SAR Sweden har också tillgång till GroupTalk Dispatcher, det vill säga kommunikationscentralen (KC). GroupTalk Dispatchern kan användas både på en dator och en smartphone. Genom denna tjänst kan SAR Sweden få upp alla sina resurser i realtid på GroupTalk kartan oavsett om det befinner sig inne på Polisstationen eller ute i fält. Denna funktion är något som är väldigt uppskattat av resurserna som kommer in under söken. GroupTalk Dispatcherns funktioner som gruppanrop, direkt anrop, hantering av personlarm, textmeddelande, platsinfo, status med mera 
gör det möjligt att på ett effektivt sätt få fram den hjälp som behövs när någon är påträffad och sekunderna räknas. 

Vi på GroupTalk vill vara med och stötta SAR Sweden som arbetar med att utveckla verksamheten nationellt och fylla på med fler kompetensområden. De vill kunna hjälpa till vid fler allvarliga händelser som till exempel skogsbränder, översvämningar och andra för samhället riskfyllda situationer.

Vi lever i en föränderlig värld och oförutsedda händelser inträffar titt som tätt, därför är det extra viktigt att ideella organisationer som SAR Sweden finns och får hjälp av sponsorer för att kunna genomföra sitt viktiga arbete.

För mer info om SAR Sweden se: https://sarsweden.se